HOME ABOUT ME THE BREED SHOP HUNDAR/DOGS ART CONTACT PHOTO LINKS

 logga.jpg   villarosa.se

                   KENNEL VILLAROSA                            ​SOFTCOATED WHEATEN TERRIER                 Last update 2024-10-06

                                     

   Banner2.jpg
Första tiden

Maten

Irish Softcoated Wheaten terrier är just vad namnet säger, en terrier. Detta märker man på temperamentet.

En wheaten är vaken och nyfiken och vill gärna testa allt minst en gång. Wheatenterriern är i allmänhet mycket tillgänglig och älskar att spela pajas. De är lätta att lära och kräver en fast men mjuk hand i sin valpuppfostran. Konsekvens är A och O i hunduppfostran, i en Wheatenvalps uppfostran är det ett måste. Se mer om fostran i boken "Mina Wheatenår" (Kickie Norrby)

 

En Wheaten klättrar gärna på rangskalan, visa därför från början att det är du som bestämmer, genom att ta initiativ till lek och avbryta lek. Sätt upp enkla regler som hunden skall följa från första dagen. T.ex. att inte få äta förrän du sagt “var så god”, att alltid sätta sig innanför dörren och torka tassarna  när ni varit ute (oavsett om det behövs eller ej), att valpen (hunden) inte skall hälsa på alla hundar och människor  ni möter och att ni alltid skall hälsa själva först osv. Ja det finns många sätt att på ett för hunden naturligt sätt klargöra vem som bestämmer.

En Wheaten är glad och livlig, den gillar att hitta på små upptåg. Att träna lydnad med den är ett nöje, resultatet blir kanske inte vad man trott, men man har väldigt trevligt.

 

Agility är en sport som passar en Wheaten perfekt. Har din lokala hundklubb en  agilitybana, nyttja den när valpen kommit upp i rätt ålder.

 

En valpkurs är att rekomendera. Det finns många lokala bruks– och hundklubbar och privata i landet, så hör dig gärna för med andra hundägare vad de rekommenderar.

 

Skulle det uppstå något problem eller är det något annat du undrar över kontakta alltid din uppfödare i första hand.

Maten och tider

 

 Mina valpar är uppfödda på Vom og Hundemat valpefor. Det är idag den bästa hundmaten på marknaden. För valpens bästa ser vi gärna att du fortsätter att ge detta tills valpen vuxit klart eller åtminstone första året. Jag har använt detta foder till mina hundar sedan 2011 och rekommenderar det varmt. Vill du byta hundfoder gör det successivt

 

Vom og Hundemat ger man ca 2% av förväntad vuxenvikt, plus/minus när man känner på hullet. Man skall klart känna revbenen men hunden skall inte vara mager.

 

Ge 3-4 gånger dagligen beroende på hur det passar er och hunden.

En hane förväntas väga ca 18 kg och en tik ca 15 kg som vuxen. Dagsgivan blir då ca 360 respektive 300 gram som man fördelar över måltiderna. Förvara upptinad mat i kylen och slå på lite ljummet vatten vid serveringen så blir den inte så kall för magen.

Oftast suger hunden i sig maten på nolltid och tittar uppfodrande efter mer men skulle inte så vara fallet låter du maten stå framme max 20 min. Se även under ledarskap längre fram i boken. Är den inte uppäten då, ta bort den och hunden får inget annat förrän nästa mål. En frisk hund svälter inte ihjäl, men den skaffar sig mycket snabbt ovanor.

 

Det är vetenskapligt bevisat att mer än 50% av alla höftledsfel på hund, beror på maten hunden fått under uppväxten.

C-vitamin tillskott är bra för muskler, leder och immunförsvar. Vill du ge extra C-vitamin är nyponpulver ett bra naturligt tillskott.

Om du gett 4 gånger per dag kan du ganska snart minska till 3 gånger.

 

När valpen är 4-6 mån är det lagom att ge mat 2 ggr per dag. Sedan kan du även ge en gång om hunden föredrar det.

 

Sista veckan har valparna enbart fått hundfoder 3 ggr om dagen, så du väljer själv om du vill 3 eller 4 gånger, men det är inte ovanligt att valpen matstrejkar när den varit i sitt nya hem någon/några veckor. Den upptäcker då att den inte har någon konkurrens av syskonen och äter då okoncentrerat. Då kan du skapa konkurrensen och samtidigt stärka ditt ledarskap genom att låssas att du äter ur skålen först.

 

RECEPT MAJZENA VÄLLING

(Mycket bra vid dålig mage även för människor)

2 ägg,

3 msk Majsenastärkelse,

1 l laktosfri standardmjölk, (1 msk druvsocker 1 nypa salt, kan uteslutas)

Vispa ner mjölet i äggen tills det blir en slät blandning, vispa i mjölken. Koka upp under omrörning och låt svalna.

Ha eventuellt i lite rå lammfärs vid serveringen. Hundarna älskar den här vällingen.

Denna välling är utmärkt vi magproblem (utan färs) för såväl människor som djur.

EN VÄXANDE HUND ÄR SLANK MEN INTE MAGER, PIGG OCH ALERT, tänk på det, överdosera aldrig men lika viktigt är att inte underdosera. Ett bra mått är att revbenen skall klart kännas men inte synas.

 

copyright villarosa.se

Share |