HOME ABOUT ME THE BREED SHOP HUNDAR/DOGS ART CONTACT PHOTO LINKS

 logga.jpg   villarosa.se

                   KENNEL VILLAROSA                            ​SOFTCOATED WHEATEN TERRIER                 Last update 2024-07-11

                                     

     

VOM färskfoder från Norge

Några frågor och svar!

Fråga:

Man hör mkt om hur viktigt det är med balansen mellan kalcium och fosfor i valpfoder. Hur är den balansen i VoH:s valpfoder? Är den anpassad för valpar och unghundar?

Carl Haglind svarar: Det här blir ett litet utdraget svar, men jag vill förklara ordentligt.

Mineral- och vitamintillskottet i Vom og Hundemats produkter följer NRC standard, alltså Nutrient requirements of dogs and cats, från National Research Council. Blandningen är framtagen i samarbete med Professor Østein Ahlstrøm på Universitetet för miljö och biovetenskap i Norge, som innehar den högsta formella kompetensen i Norge på näringslära för hund och katt. Blandingen är sammansatt med hänsyn till vad som finns naturligt i rått kött och hur tillgängliga näringsämnena är för upptag.

Andra källor som t.ex. Animial Nutrition (P.McDonald et. al.) hänvisar till att förhållandet mellan fosfor och kalcium skall vara mellan 1:1 och 1:2.

Naturligt ben innehåller 36% kalcium och 17 % fosfor, alltså dubbelt så mycket kalcium som fosfor. Analyser av VoH visar att det innehåller rikligt med kalcium (även i förhållandet till fosfor). Detta tack vare råa ben i fodret, men det kommer även från vår blandning. Det är inte allt ben från fodret som tas upp av hunden (vissa benbitar passerar), således är inte allt kalcium tillgängligt för upptag. Fosfor däremot finns även naturligt i själva köttet så upptaget av det blir större. Därför blir det denna ”överdosering” av kalcuim.
I torrfoder och färskfoder utan råa ben använder de sig oftast av kalciumkarbonat som tas upp i mycket högre grad, och därför har de ofta lägre halter än VoH.

Även om det analyserade förhållandet mellan kalcium och fosfor i VoH 2:1, så är ju inte allt kalcium tillgängligt för upptag (benbitarna) och därmed blir ju förhållanden lite närmare de värden du tar upp.

För övrigt har det gjorts en serie experiment på hundar under tillväxt, då utvecklingen av skelettet sker. (A.Reynolds et. Al.) Dom har du funnit att de flesta hundar klarar av både mycket små och mycket stora halter av kalcium utan att få problem. Storväxta raser var något känsligare för både små och stora doser, men det var då mycket låga och mycket höga värden det var frågan om . Detta är också presenterat i NRC.

Fråga: Har precis börjat utfodra min kräsna hund med voh. Hon har tidigare ätit bl.a. purina pro plan performance, bravo färskfoder (alla möjliga sorter), bozita burkmat och doggy professional extra aktiv. Har varit på två ställen och bett om råd för vi behöver få upp henne i vikt. Exklusiv och någon variant med kyckling och lax har jag blivit rekommenderad och en korv om dagen skulle hon ha. Men är det ok med fri tillgång tills hon är uppe i sin idealvikt?

Svar: Sprint är ett högproteinfoder, detta innebär att det är färre kalorier än i våra vanliga vuxenfoder Hundemat 33 och Hundemat m lax 25 som har hög fetthalt. Jag rekommenderar dig att prova Hundemat m lax 25 till din hund om du vill ha upp den i vikt.

Fråga: Hur mycket skall man ge en 8 veckors valp?

Svar: Från och med att de är 8 veckor och ska levereras kan du ge dem 2 % av förväntad vuxenvikt i dagsgiva, fördelat på 3-4 ggr. Sen håller man den givan, men håller koll på hundens hull för upp- eller nerdosering. Vid ca 1 års ålder byter man till någon av vuxenfodrena.

Fråga: Min kräsna hund äter v o h kyckling. Tycker hennes bajs är extremt torrt. Hårt kan jag förstå, men det blir så torrt så det smular sönder..
Blandar maten med vatten och lite rapsolja. Men ingen skillnad om hon bara får det "oblandat". Något som bör ändras? Torrt bajs känns inte så normalt?

Svar: Ren kyckling har högst benhalt och därmed blir avföringen hårdare. Kan du blanda ut med lite annat kött, utan ben, eller vom?

 

Fråga: Kan man ge högdräktig tik voh m lax utan problem ? En del säger att det är skadligt eftersom det kan minska kalkupptagningen!

Svar: Ger med mina valpfodret. Har haft problem med kalkbrist tidigare när de varit dräktiga men sen voh har det gått suveränt! Upplever att valpningarna gått smidigare också med kraftigare värkar.

Back to   Shop.jpg

Share |

copyright villarosa.se

Share |