HOME ABOUT ME THE BREED SHOP HUNDAR/DOGS ART CONTACT PHOTO LINKS

 logga.jpg   villarosa.se

                   KENNEL VILLAROSA                            ​SOFTCOATED WHEATEN TERRIER                 Last update 2024-04-15

                                     

     

Klippkurs-Nybro-Kickie-o-Ni.jpg     Pälsvård


En av anledningarna till att du föll för just den här rasen var troligtvis den vackra vetefägade pälsen.

 För att hålla sig blank frisk och vacker kräver den en ganska omfattande pälsvård.

 Pälsen är av sk. enkel struktur, ALLTSÅ DEN HAR INGEN UNDERULL,  och en Wheaten fäller heller inte hår som de flesta andra raser gör.

·  Här kommer vi endast att gå igenom vården av pälsen. Vill du klippa din hund själv finns klippbeskrivning med bilder i boken:

 ”MINA WHEATENÅR”

av Kickie Norrby

Den finns att köpa i SHOPEN och visar steg för steg hur det går till.

Till vården behövs:

·  Sprattkam nr 70 och 72

·  Mjuk liten karda Doggy Man

·  Klotång

·  Rundad peang eller pincett

·  Liten trubbnosig sax

·  Tandstensskrapa eller tandborste

·  Stadig bord med halkfri matta på

·  Galge eller krok i taket (inte nödvändigt men mycket bra)

När du får hem din valp sätter du upp den på bordet varje dag och kelar och plockar med den. Borsta den också med den mjuka kardan, titta i munnen och plocka med dess tassar så den vänjer sig vid att bli behandlad.

Detta håller du på med till du känner att hunden fungerar bra på bordet. Då minskar du träningstillfällena succesivt  så det så småningom blir  2-3 ggr per vecka.

DETTA ÄR MYCKET VIKTIGT FÖR FRAMTIDEN.

Badar hunden gör du vid behov. Använd ett milt schampo (ej nödvändigt med hundschampo). Ett utmärkt schampo till wheatenpälsar är PROB, som samtidigt håller mygg, flugor och fästingar borta. Se under Shop. Ge alltid  hunden en inpackning, den tar bort statisk elektricitet och gör pälsen lättskött.

VÅRDPROGRAMMET

(vuxen hund)

En gång i veckan tar du upp hunden på bordet (den är nu van vid detta) och kardar igenom hela pälsen mothårs. Därefter kammar du igenom hela hunden med kam nr 70 och reder försiktigt ut alla eventuella tovor ända in till skinnet. Kolla speciellt armhålor och ljumskar. Hunden skall vara helt tovfri!!!!! Du skall kunna kamma den lika lätt som du kammar dig själv.

 När detta är gjort kammar du igenom hunden igen med kam nr 72 och får då med dig allt smått som lossnat vid genomkammningen och utredningen. Avsluta med en genomkardning av hela hunden mothårs.

 Under unghundsperioden, när hunden byter från valp till vuxenpäls, brukar den kräva denna behandling två till flera gånger i veckan.

Nu startar du genomgången av hunden. Börja med tassarna. Klipp bort all päls mellan trampdynorna, och klipp klorna (ca 1 mm.). Skulle du klippa i pulpan , gör ingen affär av det, blir du rädd, så visa det inte för hunden, utan fortsätt att klippa klart och stoppa eventuell blödning senare (till detta är en lapispenna bra). Visar du din rädsla för hunden  upplever den detta mycket obehagligt och du har ett problem i framtiden.

 När tassar och klor är klara fortsätter du med huvudet. Kolla tänderna och ta bort ev. tandsten med skrapan. Du kan också borsta tänderna om du föredrar det. Kolla ögon och öron och plocka bort ev. hår i hörselgången med peangen. Mycket hår i höselgången leder alltid till öroninflammation.

 Klipp bort den fina pälsen på magen runt penis och vulva och anus. Denna päls gör ingen nytta, utan brukar ha en tendens att tova sig.

 TÄNK PÅ ATT ALDRIG DUSCHA EN TOVIG HUND. En liten tova är oftast en stor filtmatta efter bad och brukar då få klippas bort. Det tar 6-12 månader för bortklippt päls att växa ut till full längd i gen!!!!!!

     fine-coat.jpg

Nyborstad och redo för badet

 BADET

Många undrar hur ofta de kan bada sin hund? Svaret är alltid: Vid behov. Känns pälsen smutsig och fet eller börjar lukta , då är det dags. Likaså om hunden varit ute och rullat sig i något. Vid det senare kan det vara så att man blir tvungen att bada utan att först reda ut hunden. Skulle så vara fallet, försök att endast tvätta de smutsiga partierna, låt hunden torka, karda och kamma igenom och bada om igen. Wheatenpälsen är självrenande. Kommer din hund hem blöt och smutsig, låt den då torka i något lämpligt utrymme, farstu, bur el. dyl. Det mesta av smutsen har då runnit av, resten brukar man kunna karda ur.

 Före alla bad skall hunden alltid vara helt tovfri, detta är alltså mycket viktigt. Använd ett milt schampo och schamponera TRE GÅNGER!!!! Första gången löser du smutsen på ytan, andra gången tvättar du bort den och löser smutsen på djupet och tredje gången tvättar du bort smutsen på djupet.

 Skölj noga ur schampot efter sista schamponeringen och massera därefter in en inpackning.(Jag brukar köpa den hos hårfrissan) Låt den sitta i minst 10 minuter och kamma under tiden igenom hela hunden med kam 72. Skölj därefter ur inpackningen och låt hunden torka på en varm plats, gärna vid en fläkt eller element om möjligt.

 När hunden är torr ta upp den på bordet och karda igenom den mothårs, tala också om för den hur fin den är och hur gott den luktar. Detta är jätte-viktigt och brukar mottagas med stora glädjeyttringar och ger hunden en positiv minnesbild.

 Nu är hunden klar för klippning. Klipp aldrig i en smutsig päls!!! Ett litet sandkorn kan förstöra en sax eller ett skär för flera hundra kronor och har man gjort detta misstag en gång gör man inte om det. Samma sak gäller självklart om du lämnar din hund till klippning. Tänk i synnerhet på hur du rastar din hund efter bad , före klippning.

 Många trimmare tar timpenning, en del lägger också på för förstörda saxar och skär. En hund som kommer för klippning där ägaren gjort hela vårdprogrammet innan, tar ca. 45 min-1,5 timme för en duktig trimmare att klippa, emedan en annan hund som kommer både tovig, slarvigt badad och ej bordstränad kan ta flera timmar att få ordning på. Det är då självklart att den sistnämnde skall betala mycket mer.

 I boken mina Wheatenår finns en utförlig klippbeskrivning med många bilder och klippschema.

 

En wheaten har en blank, silkig, löst lockig, vetefärgad päls som skiner som solen.

Share |

copyright villarosa.se

Share |